• Dôrazné upozornenie!!! Žiadosť o dotáciu na stravu !!!

          • Dôrazne upozorňujeme a žiadame rodičov o nutnosti podať žiadosť o dotáciu na stravu.

             

            Rodičia budúcich prvákov musia podať žiadosť písomne na dole zverejnenom tlačive.

            Termín podania v tlačovej forme osobne do 4.7.2024 v škole od 7,00 hod. do 14,00 hod., elektronicky alebo poštou do 31.7.2024

              

              

            Informácia k poskytnutiu preddavku dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa na obdobie od 01.09.2024 do 31.12.2024

             

            Pri poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu alebo „dotácia““) v zmysle zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“) nedošlo od 01.09.2023 k žiadnym zmenám. Napriek uvedenému, s cieľom zabezpečiť bezproblémové poskytnutie dotácie na nový školský rok 2024/2025 si dovoľujeme zriaďovateľov upozorniť na blížiace sa termíny predloženia nevyhnutných podkladov k poskytnutiu preddavku dotácie na stravu na obdobie od 01.09.2024 do 31.12.2024.

             

            Zriaďovatelia škôl sú povinní na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ďalej len „úrad“) doručiť:

            1. Oznámenie o počte odstravovaných obedov za obdobie od 01.01.2024 do 30.06.2024, a to najneskôr v termíne do 15.07.2024;
            2. Aktualizované zoznamy oprávnených detí na poskytnutie dotácie na stravu, a to najneskôr v termíne do 10.08.2024.

            V sekcii Školská jedáleň je uvedený postup....  Postup, tlačivo

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2023/2024

          • Vážení rodičia, milí žiaci.

                         Oznamujeme Vám, že slávnostné ukončenie školského roka sa uskutoční 28.6.2024 v budove základnej školy o 9,00 hod. Predpokladaný koniec bude okolo 11,00 hod. 

          • Oznam

          • Vážení rodičia.

            V piatok 28.6.2024 z technických dôvodov nebude podávaná strava žiakom Základnej školy.

            Materská škola má v uvedený deň stravovanie zabezpečené.

             

            Ďakujeme za pochopenie. 

          • Výlet 1. až 4.ročník

          • Dňa 17. 6. sa žiaci našej školy zúčastnili výletu na malebnú lokalitu Alpinka, ktorá ponúkla množstvo zážitkov a zaujímavostí. Výlet začal jazdou historickou železničkou, ktorá bola pre žiakov veľkým dobrodružstvom. Počas tejto jazdy mali možnosť dozvedieť sa množstvo informácií z histórie železnice, čo bolo pre mnohých veľmi poučné a fascinujúce.Po príchode na Alpinku bol pre žiakov pripravený bohatý program plný rôznych atrakcií. Medzi nimi nechýbali športové aktivity, tvorivé dielne, ani rôzne súťaže. Každý si mohol nájsť niečo, čo ho zaujalo a bavilo. Deti si výlet veľmi užili a odniesli si z neho množstvo krásnych zážitkov a nových vedomostí.

          • Exkurzno-poznávací zájazd - Hrad Šariš 

          •  

             

                 Jún je už tradične spätý so školskými výletmi. Ten, na Hrad Šariš, má v sebe hneď dve veľké prvenstvá - po dlhých rokoch to bol výlet ,,iba“ jednodňový a prvýkrát sme sa vybrali na Hrad Šariš. A výber to bol naozaj výborný aj podľa reakcií žiakov. Začali sme prehliadkou hradu s veľmi zaujímavým a poučným výkladom nášho sprievodcu. Zaujali nás najmä 440 cm hrubé múry a fakt, že pristaviť vežu Donjon a hrad lepšie opevniť dal Belo IV., v listine ktorého je aj prvá písomná zmienka o našej obci. Úžasné bolo aj to, že sme sa mohli dotknúť predmetov starých 700 a viac rokov. Úplnou topkou bol výhľad z veže na všetky štyri svetové strany. Nasledovala lukostreľba, rytierske súboje, šach, človeče nehnevaj sa, pečenie chleba v hradnej peci a fajný hradný guľáš. Nik by neveril, že môže byť niečo ešte úžasnejšie ako toto miesto. A je, teda bolo. Naša ďalšia zastávka- jaskyňa Zlá diera v Lipovciach. Stali sme sa ozajstnými jaskyniarmi- liezli sme cez úzku chodbičku s využitím jaskyniarskej techniky, s ktorou nás oboznámil náš sprievodca jaskyniar Rudolf Košč. Aj tu sme sa mohli dotknúť lebky jaskynného medveďa či 50 mil. rokov starého stalaktitu. Výlet vysoko prekonal naše očakávania, aj tie turistické- vyšliapali sme viac ako 20 km. A tak sme to oslávili veselým spevom v autobuse cestou domov.

             

            Ďakujeme, nech je takýchto dní viac!!!

          • _Poddargovské hry 2024_

          •  

            Na jubilejný 60-ty ročník hier sme vyslali 12- členné družstvo- 7 dievčat a 5 chlapcov. Z nominácie chlapcov vypadli kvôli chorobe dvaja, čo nás nepríjemne oslabilo. A tak našu vlajku niesli najmä dievčatá a musíme povedať, že veľmi úspešne.

            Našou najúspešnejšou športovkyňou je Betka Palenčíková, ktorá bodovala vo všetkých troch disciplínach a získala 25 b. Bravó!!!

             

            _Poddargovské hry- futbal_

            V konkurencii 10 tímov naši chlapci obsadili slušné 6. miesto. V základnej skupine skončili na 3. mieste po výsledkoch:

            Parchovany-     ZŠ. M. R. Štefánika:              0:1

                                    ZŠ Obchodná Sečovce:         0:3

                                    CZŠ sv. Rodiny Sečovce:       2:0

                                    ZŠ I. Kraska Trebišov:            3:3

            V prvých dvoch zápasoch nás zradila strelecká efektivita a v poslednom za stavu 3:0 pre nás menej zodpovedná hra v obrane.

            V zápase o 5. miesto sme podľahli RC Bačkov 1:3, keď za stavu 1:2 sme nepremenili dve čisté gólové príležitosti. Treba podotknúť, že väčšina družstiev, ktoré skončili nad nami, mala vo svojich kádroch prevažne deviatakov. Našim jediným deviatakom a zároveň najlepším hráčom a lídrom tímu a to nielen herne, ale aj mentálne a ľudsky, bol Róbert Podraný, za čo mu aj tréner p. učiteľ Bača udelil špeciálnu pochvalu. 

             

            Celému tímu ďakujeme za bojovný a kolektívny výkon!!!

          • Súťaž Mladý zdravotník

          • Koncom mája sa naši žiaci zúčastnili súťaže Mladý zdravotník. Súťaž bola organizovaná Slovenským Červeným krížom v Trebišove.

          • Zodpovednosť rodičov za výchovu a starostlivosť o deti

          •      Dňa 28.5.2024 mjr. Ing. Irena Hankoščáková vykonala na našej škole pre žiakov špeciálnych tried preventívnu aktivitu na tému: „Zodpovednosť rodičov za výchovu a starostlivosť o deti.“ Prednáška a poučenia žiakov sa vzťahovali na dôkladné vysvetlenie, že rodičovská zodpovednosť je právo a povinnosť rodičov.  Zanedbávanie telesnej starostlivosti, zdravotnej starostlivosti, psychické a emocionálne zanedbávanie je tiež jednou z foriem, kedy sa rodičia môžu dopúšťať násilia na svojich deťoch.

            Cieľom prednášky bolo vysvetliť, že zlé správanie a školská dochádzka žiakov ohrozuje aj ich rodičov, ktorí budú zodpovedať za priestupky svojich detí.