• Noc v škole 2024

          • _Noc v škole_

                              Tú tohoročnú sme začali pred vchodom veľmi populárnym tancom Aram sam sam. Zapojil sa ja pán riaditeľ a zástupca. A išlo im to skvele! Potom sme sa presunuli na futbalové ihrisko. Naše plány však v okamihu zmenilo počasie, a tak sme sa presunuli do telocvične. Vyšantili sme sa na rôznych aktivitách- skok vo vreci, preťahovanie lanom, kuželky, triafanie do fliaš, kotúľ v kartóne. Úplnou novinkou, a hneď veľmi obľúbenou, sa stala hra šatka, ktorá preverila náš postreh a rýchlosť. Po takejto aktivite vždy dobre padne opekačka, hoci aj taká improvizovaná v školskej kuchynke. Takíto dobre najedení sme sa radi venovali spoločnému kresleniu na chodbe. Po umení nás čakal opäť pohyb- Ovocníčkovia, pri ktorých sme si konečne dobre zabehali po škole a vykričali sa do sýtosti. Víťazom sa stal tím Betky Palenčíkovej. Noc v škole sme ukončili stolným tenisom a turnajmi vo futbale a volejbale. Ozajstná noc plná zábavy. ĎAKUJEME!!!

          • Čarovná flauta

          • _Divadlo Čarovná flauuta_ 

                     Táto krásna opereta nás naozaj očarila. Nádherná scéna a kostýmová výprava, doplnená čarovnými speváckymi výkonmi hlavných protagonistov , bola ozajstnou pastvou pre oči aj uši. Všetci sme s napätím očakávali výkon našej bývalej žiačky Bianky Marcinovej, tá však v tento deň nehrala. Menším nedostatkom boli lóže, v ktorých sa najmä tí vzadu museli dosť naťahovať, aby niečo videli. Náš celkový veľmi dobrý dojem to však nepokazilo. Na spiatočnej ceste sme sa zastavili v Rozhanovciach pri pamätníku na najväčšiu stredovekú bitku na území Slovenska- bitku pri Rozhanovciach. Pri výklade pána učiteľa Baču sme zistili, že siedmaci dávajú na hodinách naozaj dobrý pozor a pána učiteľa pekne dopĺňali.

            Ďakujeme za krásny umelecko-historický zážitok.

          • Dôrazné upozornenie!!! Žiadosť o dotáciu na stravu !!!

          • Dôrazne upozorňujeme a žiadame rodičov o nutnosti podať žiadosť o dotáciu na stravu.

             

            Rodičia budúcich prvákov musia podať žiadosť písomne na dole zverejnenom tlačive.

            Termín podania v tlačovej forme osobne do 4.7.2024 v škole od 7,00 hod. do 14,00 hod., elektronicky alebo poštou do 31.7.2024

              

              

            Informácia k poskytnutiu preddavku dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa na obdobie od 01.09.2024 do 31.12.2024

             

            Pri poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu alebo „dotácia““) v zmysle zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“) nedošlo od 01.09.2023 k žiadnym zmenám. Napriek uvedenému, s cieľom zabezpečiť bezproblémové poskytnutie dotácie na nový školský rok 2024/2025 si dovoľujeme zriaďovateľov upozorniť na blížiace sa termíny predloženia nevyhnutných podkladov k poskytnutiu preddavku dotácie na stravu na obdobie od 01.09.2024 do 31.12.2024.

             

            Zriaďovatelia škôl sú povinní na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ďalej len „úrad“) doručiť:

            1. Oznámenie o počte odstravovaných obedov za obdobie od 01.01.2024 do 30.06.2024, a to najneskôr v termíne do 15.07.2024;
            2. Aktualizované zoznamy oprávnených detí na poskytnutie dotácie na stravu, a to najneskôr v termíne do 10.08.2024.

            V sekcii Školská jedáleň je uvedený postup....  Postup, tlačivo

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2023/2024

          • Vážení rodičia, milí žiaci.

                         Oznamujeme Vám, že slávnostné ukončenie školského roka sa uskutoční 28.6.2024 v budove základnej školy o 9,00 hod. Predpokladaný koniec bude okolo 11,00 hod. 

          • Oznam

          • Vážení rodičia.

            V piatok 28.6.2024 z technických dôvodov nebude podávaná strava žiakom Základnej školy.

            Materská škola má v uvedený deň stravovanie zabezpečené.

             

            Ďakujeme za pochopenie. 

          • Výlet 1. až 4.ročník

          • Dňa 17. 6. sa žiaci našej školy zúčastnili výletu na malebnú lokalitu Alpinka, ktorá ponúkla množstvo zážitkov a zaujímavostí. Výlet začal jazdou historickou železničkou, ktorá bola pre žiakov veľkým dobrodružstvom. Počas tejto jazdy mali možnosť dozvedieť sa množstvo informácií z histórie železnice, čo bolo pre mnohých veľmi poučné a fascinujúce.Po príchode na Alpinku bol pre žiakov pripravený bohatý program plný rôznych atrakcií. Medzi nimi nechýbali športové aktivity, tvorivé dielne, ani rôzne súťaže. Každý si mohol nájsť niečo, čo ho zaujalo a bavilo. Deti si výlet veľmi užili a odniesli si z neho množstvo krásnych zážitkov a nových vedomostí.

          • Exkurzno-poznávací zájazd - Hrad Šariš 

          •  

             

                 Jún je už tradične spätý so školskými výletmi. Ten, na Hrad Šariš, má v sebe hneď dve veľké prvenstvá - po dlhých rokoch to bol výlet ,,iba“ jednodňový a prvýkrát sme sa vybrali na Hrad Šariš. A výber to bol naozaj výborný aj podľa reakcií žiakov. Začali sme prehliadkou hradu s veľmi zaujímavým a poučným výkladom nášho sprievodcu. Zaujali nás najmä 440 cm hrubé múry a fakt, že pristaviť vežu Donjon a hrad lepšie opevniť dal Belo IV., v listine ktorého je aj prvá písomná zmienka o našej obci. Úžasné bolo aj to, že sme sa mohli dotknúť predmetov starých 700 a viac rokov. Úplnou topkou bol výhľad z veže na všetky štyri svetové strany. Nasledovala lukostreľba, rytierske súboje, šach, človeče nehnevaj sa, pečenie chleba v hradnej peci a fajný hradný guľáš. Nik by neveril, že môže byť niečo ešte úžasnejšie ako toto miesto. A je, teda bolo. Naša ďalšia zastávka- jaskyňa Zlá diera v Lipovciach. Stali sme sa ozajstnými jaskyniarmi- liezli sme cez úzku chodbičku s využitím jaskyniarskej techniky, s ktorou nás oboznámil náš sprievodca jaskyniar Rudolf Košč. Aj tu sme sa mohli dotknúť lebky jaskynného medveďa či 50 mil. rokov starého stalaktitu. Výlet vysoko prekonal naše očakávania, aj tie turistické- vyšliapali sme viac ako 20 km. A tak sme to oslávili veselým spevom v autobuse cestou domov.

             

            Ďakujeme, nech je takýchto dní viac!!!

          • _Poddargovské hry 2024_

          •  

            Na jubilejný 60-ty ročník hier sme vyslali 12- členné družstvo- 7 dievčat a 5 chlapcov. Z nominácie chlapcov vypadli kvôli chorobe dvaja, čo nás nepríjemne oslabilo. A tak našu vlajku niesli najmä dievčatá a musíme povedať, že veľmi úspešne.

            Našou najúspešnejšou športovkyňou je Betka Palenčíková, ktorá bodovala vo všetkých troch disciplínach a získala 25 b. Bravó!!!

             

            _Poddargovské hry- futbal_

            V konkurencii 10 tímov naši chlapci obsadili slušné 6. miesto. V základnej skupine skončili na 3. mieste po výsledkoch:

            Parchovany-     ZŠ. M. R. Štefánika:              0:1

                                    ZŠ Obchodná Sečovce:         0:3

                                    CZŠ sv. Rodiny Sečovce:       2:0

                                    ZŠ I. Kraska Trebišov:            3:3

            V prvých dvoch zápasoch nás zradila strelecká efektivita a v poslednom za stavu 3:0 pre nás menej zodpovedná hra v obrane.

            V zápase o 5. miesto sme podľahli RC Bačkov 1:3, keď za stavu 1:2 sme nepremenili dve čisté gólové príležitosti. Treba podotknúť, že väčšina družstiev, ktoré skončili nad nami, mala vo svojich kádroch prevažne deviatakov. Našim jediným deviatakom a zároveň najlepším hráčom a lídrom tímu a to nielen herne, ale aj mentálne a ľudsky, bol Róbert Podraný, za čo mu aj tréner p. učiteľ Bača udelil špeciálnu pochvalu. 

             

            Celému tímu ďakujeme za bojovný a kolektívny výkon!!!

          • Súťaž Mladý zdravotník

          • Koncom mája sa naši žiaci zúčastnili súťaže Mladý zdravotník. Súťaž bola organizovaná Slovenským Červeným krížom v Trebišove.

          • Zodpovednosť rodičov za výchovu a starostlivosť o deti

          •      Dňa 28.5.2024 mjr. Ing. Irena Hankoščáková vykonala na našej škole pre žiakov špeciálnych tried preventívnu aktivitu na tému: „Zodpovednosť rodičov za výchovu a starostlivosť o deti.“ Prednáška a poučenia žiakov sa vzťahovali na dôkladné vysvetlenie, že rodičovská zodpovednosť je právo a povinnosť rodičov.  Zanedbávanie telesnej starostlivosti, zdravotnej starostlivosti, psychické a emocionálne zanedbávanie je tiež jednou z foriem, kedy sa rodičia môžu dopúšťať násilia na svojich deťoch.

            Cieľom prednášky bolo vysvetliť, že zlé správanie a školská dochádzka žiakov ohrozuje aj ich rodičov, ktorí budú zodpovedať za priestupky svojich detí.

          • Farebný týždeň v škole

          • V dňoch od 27.5. 2024 do 31.5.2024  sa na našej škole uskutoční žiakmi obľúbená aktivita - „Farebný týždeň “.
            Žiaci sa v jednotlivých dňoch oblečú do určených farieb. Cieľom je nielen podporovať , ale aj rozvíjať triedny a celoškolský kolektív a zároveň vyzdvihnúť nápaditosť žiakov, ktorí si samozrejme môžu zvoliť akou formou sa zapoja do aktivity. Celá akcia je založená na kreativite, súdržnosti a predovšetkým zábave.

            Pondelok – deň v rifľovom oblečení

            Utorok – futbalový dres/športové oblečenie

            Streda – „vešeľovo obľečeňe“ /šaty

            Štvrtok – pásikavé/bodkované oblečenie

            Piatok – teplákový deň

             

             

          • Okresné kolo - Archimediáda "G"

          • Naše siedmačky nás super vzorne reprezentovali vo fyzikálnej súťaži -  Archimediáda.

            Michaela Poláková - 3.miesto,

            Eliška Minďárová - 4.miesto, 

            Simona Mištáľová - 9.miesto.

            Gratulujeme !!!!

          • Stavanie mája

          •           Tradičné stavanie mája pred našou školou prebehlo v utorok 30. apríla 2024. Na začiatku podujatia nám žiačka ôsmeho ročníka v krátkom príhovore pripomenula vznik tejto tradície. Po ňom nasledovalo ozdobovanie mladého stromčeka farebnými stužkami za spevu dievčat oblečených v parchovianskom kroji. Vyzdobený zelený máj sme v sprievode preniesli ku školskej bráne, kde ho chlapci spoločnými silami zdvihli a upevnili. Potom sme si mohli dosýta zatancovať v doprovode veselej hudby. Nechýbala ani typická parchovianska karička. S radosťou sa k nám pridali aj detičky z našej materskej školy.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľské voľno - oznámenie

             

             

               

                 V zmysle § 150 ods. (5) Zákona č. 245 / 2008 o výchove a vzdelávaní , poskytujem voľno pre žiakov školy na deň  20.5.2024 ( pondelok ) z organizačných dôvodov – školenie pedagogických zamestnancov.

             

            Vyučovanie sa začne v utorok  21.05.2024.  

             

             

          • Parchovianska rybička 2024

          • Vyhodnotenie 10.ročníka pretekov Parchovianska rybička

             

             

                    10.ročník detských rybárskych pretekov Parchovianska rybička sa uskutočnil za nádherného slnečného počasia. Opäť sme zaregistrovali veľký záujem detí o účasť na týchto pretekov. Za organizátorov môžem zodpovedne prehlásiť, že sme robili všetko preto, aby všetci zúčastnení odchádzali spokojní. 

             Veľmi pekne sa chceme poďakovať  sponzorom pretekov: 

            • MO SRZ Trebišov
            • ZŠ Parchovany
            • Dom dôchodcov Trebišov
            • Obec Parchovany
            • MIRATO s.r.o.
            • Mgr. Marián Schrott 
            • Firma A BAITS
            •  Za sladké pečivo p.Hudákovi
            • Vladimír Burda

             Ak nám niečo nevyšlo, tak nám to prepáčte. Určite sa tešíme na vás na ďalšom ročníku Parchovianskej rybičky. 

                                                                                                Petrov zdar!

             

            Počet prihlásených pretekárov : 71

            Počet zúčastnených pretekárov : 65

            Celková hmotnosť ulovených rýb : 79 095 gramov

             

            Najťažší ulovený kapor : 4715 gramov

             

            Putovný pohár  - súťaž o najväčšieho kapra získal:  

            Hugo Tóth, ZŠ Parchovany, kategória 1. – 4.ročník chlapci  

             

            Tešíme sa, že sa zadarilo aj našim žiakom - Hugo Tóth a Peťka Boritášová vyhrali svoje kategórie, Paťo Anolik skončil druhý vo svojej kategórii. Supeeer. 

             

          • Mc Donalds cup žiakov a žiačok

          • POSTUP NA OKRESNÉ KOLO !!!!! SUPER!

             

            Tak nakoniec vynikajúce 3.miesto na okresnom kole.

             

            _Mc Donalds cup- okresné kolo, 26.4.2024_  Našim chlapcom a dievčatám 3.-4. r.sa podarilo obhájiť minuloročné 3. miesto po veľmi bojovnom výkone. V prvom zápase sme síce prehrali so ZŠ Kuzmice  / neskorším víťazom / 0:3. Počas prvých troch minút zápasu sa však Kuzmičania ani raz nedostali na našu polovicu. Doplatili sme však na nepremieňanie šancí a nedostatočné prihrávanie si. V ďalších zápasoch sme individuálnu hru opustili a už to bol z našej strany absolútny futbalový koncert s výsledkami v skupine: ZŠ Novosad: 9:0, Zš K. Chlmec: 6:3. Čerešničkou na torte bol zápas o 3. miesto so ZŠ sv. Juraja Trebišov / Gorkého/: 10:1. Naši futbalisti tu predviedli excelentný, ale najmä kolektívny výkon s množstvom nádherných útočných akcii podporených bezchybnou obranou a sebaistou brankárkou.

            Súpiska našich: J. Ihnát, M. Mištáľ, J. Trella, M. Rusnák, K. Miňovská, M. Remák, L. Kušnírik, K. Pavliščáková, D. Nináč, S. Škytka

            Najlepší strelci: M. Mištaľ- 12 g,   J. Ihnát: 12 g, S Škytka- 1 g

             

            Našim futbalistom a futbalistkám blahoželáme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy!!!

             

             

                        Naši malí futbalisti na obvodovom kole tejto súťaže celkom jednoznačne zvíťazili a nielenže postúpili na okresné kolo, ale predviedli aj naozaj excelentný výkon, keď svojim súperom nedali žiadnu šancu. Proti ZŠ M.R. Štefánika Trebišov po počiatočnom veľkom rešpekte nakoniec zvíťazili 6:4 a ZŠ Vojčice deklasovali 7:0. Tretia škola ZŠ Komenského Trebišov sa turnaja nezúčastnila. Mimoriadny výkon v obrane predviedol Jakub Trella, cez ktorého neprešla ani jediná lopta. V útoku ho napodobnili Mário Mištaľ a Jozef Ihnát, ktorí strelili zhodne po 5 gólov. Lukáš Kušnírik pridal 2 góly a z jedného gólu sa tešil Samo Škytka.

            Súpiska: L. Kušnírik, D. Nináč, K. Pavliščáková, J. Trella, J. Ihnát. , M. Mištaľ, M. Rusnák, S. Škytka, K. Miňovská

            Celé družstvo predviedlo kolektívny, bojovný a zodpovedný výkon doplnený fair play hrou, keď nezaznamenali ani jeden faul. Veľkým prekvapením bol super výkon dievčat: Karolíny Miňovskej v bráne a Kristíny Pavliščákovej v poli.

            Blahoželáme k víťazstvu a držíme prsty na okresnom kole!!!

          • Parchovianska rybička 2024

          • Zoznam prihlásených pretekárov

            Týmto vás žiadame o čo najskoršiu informáciu o tom, že prihlásený pretekár sa nezúčasní pretekov.

            rybicka@zsparchovany.sk. Ďakujeme.

          • Rodičovské združenie - triedne aktívy

          • Vážení rodičia,

            srdečne Vás pozývame na   rodičovské združenie - triedne aktívy, ktoré sa uskutočnia dňa 25.04.2024 t.j. vo štvrtok  od 14.00 hod. individuálne v triedach. Hlavným bodom programu je rozbor dosiahnutých výchovno-vzdelávacích výsledkov našich žiakov.